Een mooi stukje natuur…

Een mooi stukje natuur, wel te verstaan Nederlandse natuur. In deze blog neem ik jullie mee naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Een stuk natuur gelegen tussen Den Haag en Amsterdam. Maanden geleden kwam ik hier voor het eerst met één van mijn zussen. Het blijft keer op keer een prachtig gebied.

Dit stuk Nederlands duingebied is gelegen langs de kust tussen de plaatsen Noordwijk en Zandvoort. Het gebied is zo een 34 hectare groot, 5 kilometer breed en 10 kilometer lang. In het gebied word zo een 2/3e van het drinkwater van Amsterdam gezuiverd. Vandaar ook de naam de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wat het gebied voor mij mede een mooi en bijzonder wandel gebied maakt is dat het is toegestaan om buiten de paden te wandelen en zo dus je eigen pad te kiezen hier. Je kan er veel “wilde” dieren tegen komen, zo is de kans groot dat je damherten tegen komt. Deze zijn veel te vinden hier in de duinen, ze leven op een natuurlijke maar beschermde manier. In de duinen is veel toezicht en kom je regelmatig mensen tegen die toezicht houden of hier aan het werk zijn. Vooral in deze tijd van het jaar is het erg bijzonder de herten te zien, vaak hoor je de mannetjes in deze tijden bronzen. Dit komt doordat het momenteel voor deze dieren echt de paartijd is. Al die keren dat ik er geweest ben tref je hele andere situatie’s, allemaal zo met hun eigen charmes.

Naast de herten valt er natuurlijk te genieten van de prachtige stukken natuur waarin onder andere deze dieren leven. Het terrein in de duinen is heel afwisselend, dit is ook één van de dingen die het gebied zo leuk maken. Zo loop je ineens met het gevoel dat je in het bos loopt. Tussen de bomen, onder de bladeren. Even later stap je tussen de bomen uit een wandelpad in en zie je ineens tussen de bosjes door een prachtig meer liggen. Even later loop je een zandvlakte op gevolgd door een mooi stuk heide. In de Amsterdamse Waterleidingduinen kan het allemaal!

 

Soms blijf ik me nog steeds verwonderen over de mooie dingen die je tegen komt. Zo kwam ik weken geleden ineens ergens op een stuk en zag ik ook ene mooi meertje beneden aan de helling tussen de bomen. Toen ik even stond te kijken zag ik daar een mooi verzonken steigertje liggen. Waar dit ooit voor diende en hoe het heeft kunnen zinken weet ik niet. Maar voor het beeld vond ik hem werkelijk prachtig.

Wat ik zelf heel bijzonder vond was het feit dat hier ook vossen leven. Wellicht zal je nu denken “wat is hier zo bijzonder aan?”, ik heb geen idee of het nou echt zo bijzonder is maar voor mij wel. Voordat ik pasgeleden in dit gebied kwam had ik namelijk nog nooit eerder een vos in levende lijven gezien. Ik vond het echt super gaaf en bijzonder om te zien, het zijn zulke mooie diertjes. De kans dat je ze tegen komt is wel iets kleiner dan dat je een hert tegen komt, maar de kans is er zeker!

Al met al, het maakt niet uit wanneer je in dit natuurgebied komt. Het is heel afwisselend en prachtig om hier te lopen en te genieten van de natuur. Mocht je een natuurliefhebber zijn, of zoals ik een natuurliefhebber met een passie voor fotografie dan kan je hier zeker terecht. Het is echt aan te raden om hier dan eens een mooie wandeling te gaan maken. Er zijn verschillende routes uitgezet. Maar persoonlijk vind ik het leuker om er zonder route op uit te trekken, de paden al snel te laten voor wat het is en dwars door dit mooie landschap te trekken!

Bedankt voor het lezen van deze blog, ik ben benieuwd wat je van dit natuurgebied vind of wat jullie ervaringen hier zijn!

Geef een reactie